...niin olis ainakin kassi viimisen päälle!

Ajatuksen putkikassin ompelusta sain kun näin kivanmallisen käsilaukkukokoisen putkiveskan eräässä hiljattain Kuopioon rantautuneessa nuorten naisten vaateketjun myymälässä. Kassin hinta olisi kuitenkin ollut parikymppiä, enkä raaskinut maksaa niin paljoa, eihän siinä ollut edes vuoria, saati tukipohjaa!

Eurokankaan palalaarista sattui silmiini kivannäköistä Canvas-kangasta, jota ostin metrin palan kympillä. Lisäksi tarjouskorista löytyi ruskeaa ompelulankaa hintaan 1,60. (Vetoketjun ostin myöhemmin Oulusta Amoriini-kangaskaupasta, maksoi 1,50.) Oman kassini tarvikkeisiin kului siis huimat 13,10 euroa.

Piirsin itse kaavat: laukun runko on yksi iso pala, päädyt pyöristetyt neliöt ja kantokahvoilla on mittaa metri. Kangasta jäi vielä ihan mukavasti.

Vuoria en halunnut laukkuun tehdä, mutta sitä on kyllä "sisustettu". Ahkeroin ompelukseni kanssa mummolassa Pääsiäisen aikaan, ja Mummon varastoista löytyi ihana Vintage-pala Marimekon "Babushka"-kangasta. Tästä löydöstä ompelin kassiin välipohjan jonka alle tuli pahvinen pohjakovike. Kovikkeen saa tarvittaessa pois jotta laukun voi heittää pesukoneeseen. Tein myös päätyihin sisäpuolelle samasta kankaasta kaksi taskua, tässä kännykkätasku ja upea Marimekko-kuosi:

Mummon ompelukone ei suostunut tikkaamaan tasaisesti, alalanka oli ilmeisesti liian kireällä ja kone äksyili muutenkin, joten jatkoin ompelua sitten kotona omalla koneellani iltaisin. (Päivällä en voi ommella koneella, kun innokkaat pienet kädet painelevat poljinta pöydän alla tai kiskovat nuppineuloja kankaasta.)

Laukun kokoonpano sujui joutuisasti, ompelin ensin päädyt kiinni "runkoon". Vetoketjun asettelu olikin sitten aikaavievää hommaa, sitä oli vaikea saada paikalleen täsmälleen keskelle laukkua. Selviydyin kuitenkin taistelusta voittajana ja lopputulos oli mainio. Kouluaikaiset käsityönopettajani olisivat tosin varmasti repineet hiuksiaan jos olisivat olleet näkemässä miun työmetodeja! Mutta ei kai niillä keinoilla ole niin väliä kun tavoite saavutettiin?

Tikkasin kahvat ja ompelin ne paikoilleen (kiitos Kälylle mallaamisesta!), ja lopuksi tikkasin vielä päädyt ympäriinsä. Tässä vaiheessa huomasin että miunkin ompelukone tekee jotain hämärää, kun alalanka tikatessa tekee pieniä kiharoita vähän väliä. Käly arveli neulan tai langan olevan liian ohut tai paksu. Olisikohan noin?

Reissukassini on suuruudeltaan 45 x 26 x 26 cm, ja se on juuri oivallisen kokoinen esimerkiksi viikonloppulomalle, junamatkalle tai käsimatkatavaraksi lentokoneeseen.

Hyvä tuli, ottaen huomioon että olen viimeeksi ommellut laukkuja ala-asteella. Ompelu koneella oli taas kivaa, seuraavaksi taidan surauttaa Liljalle muutaman liivimekon kesäksi...